‘Une Scène pour Bruxelles’ – 'Een Podium voor Brussel’ winnaar van de internationale architectuurwedstrijd

Een ontwerp van de architectenbureaus NOA, EM2N & SERGISON BATES

Het bouwproject van de bureaus noAarchitecten (Brussel), EM2N (Zurich) en Sergison Bates architects (London) werd unaniem geselecteerd voor de omvorming van de vroegere Citroën-Ijzergarage tot een nieuwe cultuurpool voor de stad Brussel.

De internationale wedstrijdjury looft het project dat “uitzonderlijk goed in de stedelijke context is geïntegreerd”. Het winnende project, genaamd ‘een Podium voor Brussel’, beklemtoont alle iconische elementen van de bestaande architectuur. De leegstaande en geherstructureerde showroom wordt het uitstalraam van het project en zal openstaan voor installaties, performances en concerten op de begane grond, en voor een restaurant op het hoogste plateau. De grote witte fries tegen de gevel wordt verlengd en zal aan de voorzijde het hele gebouw omsluiten onder de vorm van een lichtstrook waar informatie of een artistiek project wordt geprojecteerd. Binnen zal de 35 000 m² grote ruimte doorsneden worden door een enorme ‘gang’, die onder meer toegang zal bieden tot drie grote ‘boxen in de box”, die worden ingebed in de vroegere werkplaatsen. In dit deel van het toekomstige museum voor moderne en hedendaagse kunst zullen de collecties van het Centre Pompidou worden tentoongesteld. Hier is ook ruimte voorzien voor het CIVA en voor een auditorium met 400 plaatsen. Andere ruimtes van het toekomstige museum zullen verspreid zijn over vier niveaus van verschillende hoogtes, waardoor tal van configuraties mogelijk zijn.

Uitwisselingsplatform

De cultuurpool wordt een ‘uitnodigend, levendig en dynamisch platform waar alle Brusselaars en mensen van buiten de stad ervaringen zullen kunnen wisselen’.

‘Une Scène pour Bruxelles’ – ‘Een Podium voor Brussel’ onderscheidt zich van alle andere ontwerpen door de resoluut participatieve benadering: de architecten hebben hun oor te luisteren gelegd bij de diverse spelers op de plaatselijke socioculturele scène (JES, Huis van culturen en sociale samenhang, Brusselse kunstenaars) en ook gekeken naar wat er zich in andere steden afspeelt (Deutsches Architekturmuseum, Tate Modern en uiteraard Centre Pompidou…). Dit project plaatst het toekomstige museum, onder meer dank zij de opengewerkte gevels, in zijn ruimere stedelijke context en biedt ook mogelijkheden om andere projecten te organiseren (ontmoetingen, workshops, winkels …) gelet op de nabijheid van verkeersassen tussen randstad en stad, het kanaal en het Maximiliaanpark. Het project omvat ook een uitbreiding van het Kaaitheater en voorziet een functionele verbinding met naburige instellingen.

Duurzaam & verantwoord

Het toekomstige KANAL – Centre Pompidou als duurzaam project

Het geselecteerde project focust op duurzaamheid en beperkt dus zoveel mogelijk het gebruik van nieuwe materialen; het is ook energiezuinig op vlak van verwarming en afkoeling. Zo worden de natuurlijke bronnen uit de onmiddellijke omgeving gehaald voor de verwarming (zonnepanelen op het dak) en voor de afkoeling (het water van het kanaal).

Achter de schermen van een bijzondere architectuurwedstrijd

Een van de grootste internationale architectuurwedstrijden georganiseerd in Brussel, met een budget van 125 miljoen euro voor de werken.

Deze architectuurwedstrijd, die op 28 maart 2017 door de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest werd uitgeschreven en door de Stichting KANAL overgenomen, was onmiddellijk een groot succes. Na een eerste selectie van de 92 ingediende kandidaturen, werden 7 finalisten uitgenodigd om hun project voor te stellen aan een internationale jury, aangesteld door de Raad van Bestuur van de Stichting KANAL. De jury was samengesteld uit experten, de bouwmeester van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest Kristiaan Borret, administratief vertegenwoordigers van het Gewest en Serges Lasvignes, de voorzitter van het Centre Pompidou. Het winnende project werd, na afloop van de selectieprocedure, op 22 maart 2018 bekend gemaakt.